Menu

Διδάσκοντας προγραμματισμό στα παιδιά Featured

Διδάσκοντας προγραμματισμό στα παιδιά

Δεν χρειάζεται να είσαι μηχανικός υπολογιστών για να προγραμματίσεις έναν υπολογιστή. Για την ακρίβεια ο προγραμματισμός διαθέτει πολλές γλώσσες που μπορεί κανείς να τις μάθει πολύ πιο εύκολα από μια “ξένη γλώσσα” και παράλληλα να καταλάβει πολύ καλύτερα, βαθύτερα και ουσιαστικότερα τη λειτουργία των υπολογιστών.

 

Ένα παιδί που μαθαίνει προγραμματισμό, εφοδιάζεται με ικανότητες που θα του είναι χρήσιμες στο μέλλον, ανεξάρτητα από το επάγγελμα που θα διαλέξει να ακολουθήσει.

 

Το ερώτημα για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς είναι αν αξίζει τον κόπο να καθοδηγήσουμε τα παιδιά μας σε αυτή την δραστηριότητα. Αν αξίζει ο μικρός μαθητής να κάνει κάτι άλλο στον υπολογιστή από το να παίζει ατέλειωτες ώρες στο friv και στο hi7, από το να δημιουργεί εικονικές πραγματικότητες στο facebook, να χαζεύει άσκοπα στο διαδίκτυο, ή να βυθίζεται επικίνδυνα σε ηλεκτρονικά παιχνίδια – πλατφόρμες. Αν αξίζει να προσεγγίσουμε τη σχέση παιδιού – υπολογιστή από μια θετική και δημιουργική σκοπιά, και όχι από ατελέσφορες απαγορεύσεις ή από αλόγιστες παραχωρήσεις.

Τι χρησιμεύει ο προγραμματισμός στα μικρά παιδιά;

Καταρχήν είναι ασχολία ευχάριστη και διασκεδαστική. Είναι η πραγματική έννοια της “δημιουργίας”, της “παιγνιώδους δραστηριότητας”, της αίσθησης ότι “ορίζω τι θα κάνει το μηχάνημα”. Δεν έχει καμιά σχέση με το βαρετό και βλακωδώς επαναληπτικό πάτημα των πλήκτρων ή του ποντικιού, που απαιτεί η συντριπτική πλειοψηφία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Το ενδιαφέρον εκτινάσσεται κατακόρυφα. Είναι άλλωστε μια δραστηριότητα άγνωστη στην συντριπτική πλειοψηφία των μικρών μαθητών. Η πρώτη επίσημη επαφή τους με τον προγραμματισμό θα γίνει στην Γ Γυμνασίου με τη γλώσσα logo και στην Γ Λυκείου με την Ανάπτυξη Εφαρμογών (για όσους μαθητές ακολουθήσουν την Τεχνολογική Κατεύθυνση).

Κι όμως τα παιδιά της Τρίτης και Τετάρτης Δημοτικού μπορούν να έχουν μια πρώτη συναρπαστική επαφή με παιδικές γλώσσες προγραμματισμού, αλλάζοντας καθοριστικά την οπτική, την ψυχολογία, την αντίληψή τους για τους υπολογιστές. Τα παιδιά μπαίνουν στη θέση του “προγραμματιστή” και όχι απλά του “χρήστη”.

Το ελάχιστο όφελος είναι η εκμάθηση βασικών αρχών και εννοιών προγραμματισμού που θα χρειαστούν έτσι κι αλλιώς αργότερα. Επίσης η ισχυρή υποβοήθηση σε άλλα μαθήματα – για παράδειγμα η KTurtle είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να κατανοήσουμε τα μαθηματικά και τη γεωμετρία.

Το ισχυρότερο όφελος είναι η ανάπτυξη αναλυτικής και συνθετικής σκέψης, η αντιμετώπιση της έννοιας πρόβλημα, η ανάλυση της δομής του, ο σχεδιασμός συγκεκριμένων βημάτων για την επίλυσή του. Ακόμη κι αν αυτά μοιάζουν μαθηματικά χρήσιμα, δεν είναι μόνο μαθηματικά χρήσιμα. Οξύνεται η νόηση, αναπτύσσεται η λογική.

Το μακροπρόθεσμο όφελος είναι ότι το παιδί μεγαλώνοντας θα έχει μια πραγματική και απομυθοποιημένη εικόνα για τον κόσμο των υπολογιστών, θα κατανοεί τι σημαίνει να χρησιμοποιούμε τους υπολογιστές και όχι να μας χρησιμοποιούν. Και θα ασχολείται ενθουσιωδώς, με δραστηριότητες εξαιρετικά συναρπαστικές, δημιουργώντας τις δικές του μικρές εφαρμογές και προγράμματα.

Στο computer-kid θα παρουσιάσουμε μια γλώσσα Logo, την KTurtle που μπορεί να διδαχτεί άνετα από την Τετάρτη Δημοτικού και πάνω, καθώς και την πλέον διαδεδομένη γλώσσα προγραμματισμού για μικρά παιδιά, την Scratch. Η Scratch είναι μια οπτική γλώσσα αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού, που δίνει τη δυνατότητα εξαιρετικών δημιουργιών.

Και τα δύο προγραμματιστικά περιβάλλοντα διατίθενται δωρεάν, είναι ανοικτού κώδικα, μπορούν όμως να εγκατασταθούν και σε λειτουργικά συστήματα Windows. Η εκμάθηση βασικών λειτουργιών τους είναι εξαιρετικά εύκολη, και γρήγορα θα είστε σε θέση να δημιουργήσετε μικρά προγράμματα, ακόμα και εφαρμογές, διασκεδαστικά “δικά σας” παιχνίδια και animations.

Last modified onΤετάρτη, 05 Ιουνίου 2013 15:16

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

aroma piliou banner

WEB 2.0

Follow Us