Menu

Rogue Killer + Adwcleaner: Τα 2 καλύτερα (free) προγράμματα για την απόλυτη προστασία του υπολογιστή!

Rogue Killer + Adwcleaner: Τα 2 καλύτερα (free) προγράμματα για την απόλυτη προστασία του υπολογιστή!

Παρακάτω θα δούμε 2 δωρεάν προγράμματα για την καλύτερη αντιμερώπιση ιών (malware, κλπ). Οι σύγχρονοι ιοί, δυστυχώς δεν ανιχνεύονται εύκολα με τα κοινότυπα λογισμικά προστασίας από ιούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, επισκεπτόμενοι κάποια ιστοσελίδα, να δούμε στη συνέχεια προβλήματα και σχετικά με τη σύνδεσή μας στο διαδίκτυο και την πλοήγησή μας σε αυτό, αλλά και σχετικά με την ταχύτητα του υπολογιστή.Τα λογισμικά που χρησιμοποιούμε ανιχνεύουν μεν τους παλιούς κλασσικούς ιούς, αλλά οι σύγχρονοι ιοί είναι δύσκολα ανιχνεύσιμοι.
 Διακρίνονται στις πιο κάτω κατηγορίες:

Trojans: Λειτουργούν ακριβώς, όπως ο Δούρειος Ίππος. Δεν ανιχνεύεται όταν μπει στον υπολογιστή, αλλά κάνει τη ζημιά μερικές ώρες ή μέρες αργότερα

Worms: Μολύνει υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι σε δίκτυο. Τους επιβαρύνει με άχρηστη δραστηριότητα, επιβραδύνοντας κατά πολύ τη λειτουργία του υπολογιστή.

Spywares: Πρόγραμμα - κατάσκοπος που παρακολουθεί τις δραστηριότητες υπολογιστή, με σκοπό την υποκλοπή κωδικών και άλλων στοιχείων.

Adwares: Προγράμματα στον "κολλάνε" τον browser μας διαφημιστικά μηνύματα. Αν σας έχει τύχει, να ανοίγετε τον περιηγητή (browser) σας και να βλέπετε μπροστά σας διάφορα διαφημιστικά μηνύματα, τότε σίγουρα ο υπολογιστής σας έχει μολυνθεί με adwares.

Malwares: Είναι όλα τα παραπάνω. Και είναι σαφές ότι πέραν της προστασίας από ιούς, χρειάζεστε και προστασία anti-malware.

Υπάρχει λύση; Πάντα. Η πιο σίγουρη αλλά ταυτόχρονα και αργή λύση είναι το formatστον σκληρό σας δίσκο. Φροντίστε πιο πριν να έχετε πάρει backupτα αρχεία σας.

Ωστόσο, υπάρχει και άλλη λύση πολύ πιο εύκολη και πολύ πιο γρήγορη.

Δεν μιλάμε για πρόγραμμα προστασίας από ιούς, όπως το Norton, το Avast και άλλα. Ούτε φυσικά για την αστεία προστασία που υποτίθεται προσφέρουν τα Windows.

Μιλάμε για δύο προγράμματα τα οποία δεν εγκαθίστανται, άρα η σωστή τους λειτουργία δεν εξαρτάται από τη σωστή λειτουργία του δίσκου και του λειτουργικού σας συστήματος, αλλά «τρέχουν» - εκτελούνται αμέσως όταν τα κατεβάσετε.

Roguekiller

Κατεβάζουμε και εκτελούμε το Roguekiller. Από τη σελίδα adlice.com, κατεβάζουμε την έκδοση που μας ενδιαφέρει, αναλόγως με το αν τα Windowsείναι 32bitα ή 64bitα. (Για όσους δεν γνωρίζετε τι Windowsέχετε, μπορείτε εύκολα από την Εναρξη/Start -> Αναζήτηση/Searchνα πληκτολογήσετε Πληροφορίες συστήματος/SystemInformationκαι στο παράθυρο που θα σας ανοίξει δείτε τι αναγράφει το πεδίο SystemType. Στην περίπτωση που αναγράφει x86-basedPC τότε σημαίνει πως το λειτουργικό σας σύστημα Windows είναι 32bito. Αν όμως αναγράφει x64-basedPC τότε το λειτουργικό σας σύστημα είναι 64bitο)

rogue1

Με το που εκτελείτε το Roguekiller, γίνεται αυτόματα (χωρίς εμείς να επιλέξουμε κάτι) ένα γρήγορο scan του υπολογιστή.

rogue2

Είναι πολύ πιθανό να μην μας βγάλει κάτι. Όταν τελειώσει, θα πατήσουμε το scan (κουμπί πάνω και δεξιά). Τελειώνοντας, μας εμφανίζει τα αποτελέσματα.

rogue3

Συνήθως υπάρχει πρόβλημα στη registry (εκεί χτυπάνε τα malwares) και στους browsers. Διαγράψτε τους ιούς που θα βγουν στη λίστα των αποτελεσμάτων.

Adwcleaner

Εκτελέστε το – αν χρειάζεται, μετά την εκτέλεση του Roguekiller. Και αυτό το πρόγραμμα δεν χρειάζεται εγκατάσταση. Με το που το κατεβάζετε, εκτελέστε το αμέσως. Ο λόγος που δεν χρειάζεται εγκατάσταση είναι απλός: Το πρόγραμμα πρέπει να δράσει "εξωτερικά" στο σύστημα, να ελέγξει τη registry, άρα δεν πρέπει να εγκατασταθεί.

adwcleaner1jpg

 

Πατήστε το scan και όταν τελειώσει το σκανάρισμα δείτε και διαγράψτε τα αποτελέσματα (clean) που θα βγουν στη registry αλλά και στους browsers.

adwcleaner2

 

Πριν πατήσετε το clean να έχετε αποθηκεύσει αλλαγές σε πιθανά ανοιχτά αρχεία (πχ word, κλπ) γιατί ο υπολογιστής θα κάνει επανεκκίνηση.

Eίδαμε λοιπόν, με ποιον τρόπο λειτουργούν αυτά τα δύο προγραμματάκια. Για ποιο λόγο όμως δώσαμε ιδιαίτερη σημασία στη registry και στους browsers;

Registry: H Registry, που αναφέρεται συχνά και σαν το μητρώο των Windows, είναι μια βάση δεδομένων. Στο εσωτερικό της αποθηκεύονται οι ρυθμίσεις και οι επιλογές του λειτουργικού συστήματος και των εφαρμογών που τη χρησιμοποιούν. Τα malwares χτυπάνε τη registry και δεν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμα από τα συνήθη λογισμικά κατά των ιών.

Browsers: Explorer και Chrome (κυρίως) αλλά και οι υπόλοιποι browsers είναι πολύ ευαίσθητοι σε malware επιθέσεις. Είναι η πύλη προς τον υπολογιστή μας και δυστυχώς τα λογισμικά αυτά δεν παρέχουν προστασία από malware επιθέσεις.

Δύο ακόμα "συμβουλές":

Πρώτον, αποφύγετε τα torrents. Είναι πλέον αναξιόπιστα και μαζί με ένα αρχείο torrent κατεβάσετε και πολλά malwares. Το "κυνήγι" των αρχών ενάντια στους torrent trackers (σελίδες με torrents) έχει ως αποτέλεσμα στο διαδίκτυο μαζί με τα torrents να υπάρχουν στο ίδιο κατέβασμα και αρκετά malwares.

Δεύτερον, αποφύγετε τους downloaders. Κατεβάστε δωρεάν προγράμματα καθαρά, χωρίς τη μεσολάβηση και την εγκατάσταση downloaders. Κλασσικό παράδειγμα που πρέπει να αποφύγετε η ιστοσελίδα download.cnet.com. Μαζί με το πρόγραμμα που θέλετε, θα κατεβάσετε και αρκετά malwares.

 

 

 

Last modified onΚυριακή, 02 Νοεμβρίου 2014 11:17

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

aroma piliou banner

WEB 2.0

Follow Us