Menu

101 ιδέες για πρωτοπόρους εκπαιδευτικούς

Παρότι προϊόν της Microsoft, το βιβλίο που μπορείτε να κατεβάσετε από πιο κάτω, διαθέτει αρκετές ενδιαφέρουσες ιδέες και διδακτικές προτάσεις για πολλά μαθήματα:

Γεωγραφία, Γεωλογία, Βιολογία, Νέα Ελληνικά - Λογοτεχνία, Γλώσσα, Μαθηματικά, Ιστορία, Ξένες γλώσσες, Χημεία και ΤΠΕ.

Read more...

Δείτε τους μεγαλύτερους πολέμους και τις πιο σημαντικές μάχες που έγιναν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Δείτε τους μεγαλύτερους πολέμους και τις πιο σημαντικές μάχες που έγιναν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, σε ολόκληρο τον κόσμο. Το ConflictHistory είναι μια διαδραστική online εφαρμογή που χρησιμοποιεί την υπηρεσία χαρτών της Google ως υπόβαθρο για να απεικονίσει ιστορικά στοιχεία και πληροφορίες (mashup).

Αυτό που την κάνει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι ο συνδυασμός αναζήτησης στο χρόνο και τον χώρο: Από τη μια έχετε τη δυνατότητα να “πλοηγηθείτε” στον χρόνο, επιλέγοντας την περίοδο που σας ενδιαφέρει από την διαδραστική μπάρα χρονικής ακολουθίας (γραμμής χρόνου ή timeline) που υπάρχει στο κάτω μέρος του χάρτη. Από την άλλη μπορείτε να δείτε συνολικά τα γεγονόντα μιας χρονικής περιόδου σε όλον τον κόσμο ή σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Read more...

Medieval helpdesk

Ένα χιουμοριστικό βίντεο από το μέλλον (;) σχετικό με την υπερβολική χρήση της τεχνολογίας και την αγνόηση των παραδοσιακών μέσων μάθησης.

Read more...

Ανάπτυξη παιδαγωγικής δραστηριότητας αξιοποιώντας τον διαδραστικό πίνακα

Λόγοι χρησιμοποίησης του διαδραστικού πίνακα

Οι διαδραστικοί πίνακες αποτελούν έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο διάδρασης με ψηφιακό υλικό και πολυμέσα σε ένα περιβάλλον εκπαίδευσης με πολλά άτομα. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο διαδραστικό πίνακα περιλαμβάνουν διαμόρφωση κειμένου και εικόνων, δημιουργία, εκτύπωση και αποθήκευση σημειώσεων για διαμοιρασμό στους μαθητές, έντυπα ή ηλεκτρονικά σε κοινό αποθηκευτικό χώρο στον υπολογιστή ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Δίνεται η δυνατότητα προβολής ιστοσελίδων και βίντεο από το Διαδίκτυο, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα για Προβολές και Προγράμματα καθώς ο διαδραστικός πίνακας είναι ιδανικός για επίδειξη.

Read more...

Φτιάξτε λογισμικό με το Multimedia builder

Το Multimedia Builder είναι ένα λογισμικό το οποίο χρησιμοποιείται βασικά για την κατασκευή εκπαιδευτικού λογισμικού. Είναι εύκολο στην χρήση του και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με σχετική άνεση από εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με βασικές γνώσεις στις ΤΠΕ.

Το Multimedia Builder ήταν από τα πρώτα λογισμικά τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή εκπαιδευτικού λογισμικού, τα τελευταία χρόνια όμως έχει υπερκεραστεί από την επέλαση του Flash το οποίο έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες.

Read more...

50 τρόποι για να χρησιμοποιήσετε το facebook στην τάξη

  • Published in Facebook

** Στην παρακάτω δημοσίευση κάποιοι όροι του facebook είναι δύσκολο να μεταφραστούν. Ούτως ή άλλως θα γίνει κατανοητό μόνο σε χρήστες του facebook

*** Σεβαστείτε το γεγονός ότι κάποιοι έχουν το δικαίωμα να μην διατηρούν λογαριασμό στο facebook ή ακόμα και να μην χρησιμοποιούν το ίντερνετ. Με αυτήν την έννοια ποτέ μην πείτε στους μαθητές / σπουδαστές σας «ανακοίνωσα το πρόγραμμα των εξετάσεων στην σελίδα – page του τμήματος στο facebook. Έπρεπε να ξέρεις το πρόγραμμα…»

Το facebook δεν είναι απλά ένας τρόπος για να βρείτε παλιούς φίλους από το σχολείο, ούτε ένα μέσο από το οποίο παρακολουθείτε απλά ειδήσεις, είναι επίσης ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό εργαλείο. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν το facebook για projects ή ομαδικές εργασίες, για την ενίσχυση της επικοινωνίας, ή για να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των μαθητών τους με τρόπο που δεν θα μπορούσε να είναι εντελώς εφικτός με τον παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας. Διαβάστε παρακάτω πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το facebook στην τάξη σας είτε είστε εκπαιδευτικός, είτε μαθητής

Read more...

Τι είναι το facebook

  • Published in Facebook

Το facebook δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Το άρθρο αυτό σαφώς δεν έχει γραφτεί για μαθητές, ούτε για εκπαιδευτικούς που μπορούν άνετα να πληγούνται στο διαδίκτυο. Γράφτηκε για γονείς και εκπαιδευτικούς πιθανά μεγαλύτερης ηλικίας, που συνεχώς ακούν δίπλα τους λέξεις όπως facebook, page, ταγκάρισμα, poke, group, friends, accept, κλπ. Ήδη υπάρχουν διάφορες αστείες διαφημίσεις, σχετικά με γονείς και παππούδες που δεν μπορούν να κατανοήσουν την νέα αυτή ορολογία.

Το facebook ανήκει στα social media, είναι δηλαδή ένα εργαλείο κοινωνικής δικτύωσης, είναι το 2ο σε επισκεψιμότητα site παγκοσμίως (μετά το google.com), και δημιουργήθηκε το 2004 από φοιτητές και μέσα σε λίγα μόλις χρόνια μεταμορφώθηκε σε μια εταιρία με τεράστια οικονομικά έσοδα.

Στο facebook ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει ένα προφίλ, να έχει "φίλους", να δημοσιεύει πληροφορίες σε μορφή κειμένου, ήχου, εικόνας και βίντεο, να ορίζει σε ποιους θα είναι ορατές οι πληροφορίες αυτές (δημόσια - σε όλους, μόνο σε "φίλους", μόνο σε "φίλους" και σε "φίλους φίλων"), να σχολιάζει πληροφορίες άλλων, να δημιουργεί σελίδες και γρουπάκια (πχ για μια ομάδα), να δημιουργεί events (πχ ένα πάρτυ γενεθλίων), να συνομιλεί μέσω chat, κλπ. Tο facebook είναι ίσως το κοινωνικό δίκτυο με τις περισσότερες δυνατότητες. Πιθανά αυτός είναι και ο λόγος που είναι το πιο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο.

Τυπικά το όριο ηλικίας είναι η ηλικία των 13 ετών. Ωστόσο ουσιαστικός έλεγχος δεν υπάρχει με αποτέλεσμα εκατομμύρια χρηστών να είναι κάτω των 13 ετών. Ο περιορισμός αυτός υπάρχει για την αποφυγή νομικών προβλημάτων από το facebook σε διάφορες χώρες. Ωστόσο πιστεύουμε πως είναι δυνατή η χρήση του facebook από ανήλικους κάτω των 13 ετών, ειδικά όταν αυτή γίνεται υπό την επίβλεψη ενός κηδεμόνα - γονέα. Σε επόμενη ανάρτηση πώς το facebook μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο το γεγονός πως το facebook αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας ενός μέσου εφήβου και παιδιού. Η ιλιγγιώδης τεχνολογική ανάπτυξη, ο ρόλος των ΤΠΕ στην εκπαίδευση, στην εργασία και συνολικότερα στην ζωή μας και η ισχυροποίηση των social media στον κόσμο του ίντερνετ έχουν ως αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των νέων να χρησιμοποιεί, συχνά ίσως, το facebook.

Read more...

Τι είναι τα wikis;

Wiki είναι ένα είδος ιστοσελίδας για οποιοδήποτε θέμα, στο οποίο οποιοσδήποτε μπορεί να γράψει, να επιμεληθεί και να διαμορφώσει την ιστοσελίδα αυτή. Τα wikis είναι δομημένα ανάλογα με τις προτιμήσεις του δημιουργού τους, για παράδειγμα σε κάποια wikis για να γράψει κάποιος θα πρέπει να είναι μέλος (user) ενώ σε κάποια άλλα μπορεί εντελώς ελεύθερα και ανώνυμα να διαμορφώσει κάποιος ένα wiki. Το πρώτο wiki δημιουργήθηκε το 1995. Το πιο γνωστό και δημοφιλές wiki είναι η online εγκυκλοπαίδεια wikipedia η οποία έχει μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες μεταξύ των οποίων και στην ελληνική.

Στην ουσία τα wikis είναι πολλά και διαφορετικά πράγματα μαζί. Μοιάζει με blog, είναι ένα εργαλείο δημοσίευσης και σχολιασμού καθ'ως και διαμοιρασμού πληροφοριών, δέχεται πληροφορία σε οποιαδήποτε μορφή (κείμενο, ήχος, εικόνα, βίντεο) και είναι και ένας τρόπος ανταλλαγής απόψεων.

Συνήθως τα wikis δημιουργούνται από χρήστες με σκοπό τη δημοσίευση και ανταλλαγή απόψεων πάνω σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες. Για την διαχείριση ενός wiki δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις σχεδίασης ιστοσελίδων, αλλά γνώσεις απλού κειμενογράφου. Τα wikis ανήκουν στην κατηγορία του λογισμικου ανοιχτού κώδικα, είναι δωρεάν και είναι εύκολα επεκτάσιμο.

Το μοναδικό ίσως μειονέκτημα των wikis είναι η σχετική έλλειψη αξιοπιστίας των πηγών ενημέρωσης.  Η εγκυρότητα των ειδήσεων - πηγών που προστίθενται από τρίτους, δεν είναι εύκολο να ελέγχεται κάθε φορά. Ακόμα και στο wikipedia έχουν αναφερθεί κατά καιρούς περιστατικά εκούσιας παραποίησης στοιχείων και πληροφοριών.

Τα wikis χρησιμοποιούνται κυρίως για επαγγελματικούς, εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς λόγους. ο κύριος λόγος χρήσης τους είναι η ανταλλαγή απόψεων και γνωμών για τα ζητήματα αυτά. Άλλα γνωστά wikis είναι το wikimapia, το wiktionary και το lyrics.wikia.com

Το wikispaces.com είναι μια ιστοσελίδα μέσω της οποίας ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει το δικό του wiki.

Read more...

Κατασκευή blog από το wordpress.com

Στην παρούσα ανάρτηση θα δούμε πώς κατασκευάζουμε ένα blog από την υπηρεσία wordpress.com

Μεταβαίνουμε στην ιστοσελίδα www.wordpress.com και πατώντας το κουμπί "Get started here" (εικόνα 1) πηγαίνουμε στην αρχική σελίδα του wordpress όπου συμπληρώνουμε ένα όνομα χρήστη, τον αντίστοιχο κωδικό, email, τσεκάρουμε την επιλογή "συμφωνώ με τους όρους χρήσης" καθώς και την επιλογή "gimme a blog". (εικόνα 2). To email που χρησιμοποιήσαμε θα πρέπει να μην έχει χρησιμοποιηθεί ξανά στο wordpress.

wordpress1

εικόνα 1

 

wordpress2

εικόνα 2

 

Στην συνέχεια (εικόνα 3) το wordpress μας προτείνει να χρησιμοποιήσουμε σαν πρόθεμα της διεύθυνσης το username που δηλώσαμε. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση είναι να υπάρχει διαθέσιμο, κάτι το οποίο ισχύει και στο blogger.com αλλά και γενικότερα σε ιστοσελίδες. Από εδώ λοιπόν ορίζουμε την διεύθυνση του blog, το όνομα το blog που θα εμφανίζεται στην μπλε γραμμή τίτλου στο παράθυρο του web browser, την γλώσσα (ορίζουμε τα ελληνικά), και την ασφάλεια. Ορίζουμε το blog είτε δημόσιο, είτε κρυφό μόνο από τις μηχανές αναζήτησης, εκτός αν θέλουμε να το βλέπουν μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες οπότε επιλέγουεμ "private"

 

wordpress3

εικόνα 3

Παίρνουμε ένα email από το οποίο πρέπει να ενεργοποιήσουμε (activate) το blog μας πατώντας το κουμπί "signup" και μεταβαίνουμε στην επόμενη σελίδα όπου πατάμε "save profile", το blog μας έχει δημιουργηθεί και μπορούμε να επισκεφτούμε την αρχική σελίδα όνομαχρήστη.wordpress.com και μπορούμε επίσης να συνδεθούμε για να διαχειριστούμε τις αναρτήσεις. Παρακάτω στην εικόνα 4, βλέπουμε την αρχική οθόνη του blog

 

wordpress4

εικόνα 4

Πατάμε στο "add new" για δημιουργία νέας ανάρτησης, στην οποία μπορούμε να αναρτήσουμε πληροφορία και εδώ όπως και στο blogger σε μορφή κειμένου, εικόνας, ήχου ή βίντεο. (εικόνα 5)

 

wordpress5

εικόνα 5

Πατάμε το κουμπί "publish" και βλέπουμε στο blog μας την παρακάτω εικόνα

 

wordpress6

εικόνα 6

Παρατηρούμε λοιπόν πως και στο wordpress η δημιουργία blog είναι πάρα πολύ απλή υπόθεση.

Διαβάστε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε blog στο blogger

Read more...
Subscribe to this RSS feed

aroma piliou banner

WEB 2.0

Follow Us